Dry needling

Ontspannen van spierverhardingen (myofasciale triggerpoints)

Dry needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek je spieren aanprikt, zodat deze snel en langdurig ontspannen raken.

Pijnverlichtend en spierontspannend

Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden “triggerpoints” (spierverhardingen) aangeprikt die op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. 

Een triggerpoint is een verkrampt plekje in een spier dat naast lokale drukpijn ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. Elk triggerpoint heeft een specifiek pijnuitstralingsgebied. Een triggerpoint in de nekspier kan bijvoorbeeld hoofdpijn veroorzaken.

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even lokaal aan. Dat geeft kortdurend een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich weer en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid en/of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.

Kosten
Dry needling valt onder fysiotherapie en wordt vergoedt als u een aanvullende verzekering heeft.