Jumpers knee

Pijn aan kniepees

Jumpers knee

Springersknie (jumpers knee) is een overbelastingsblessure van de patellapeesaanhechting aan de onderzijde van de knieschijf. De aandoening komt veelvuldig voor bij sporten met veel sprongbelasting, zoals volleybal en basketbal, maar kan ook bij andere sporten voorkomen.

Oorzaken

Er is niet één specifieke oorzaak van een jumpers knee aan te wijzen. Er zijn vele factoren die invloed hebben op het ontstaan. De basis ligt in het ontstaan van microscheurtjes die optreden in elke pees, dus ook in de patellapees, tijdens het gebruik. Die microscheurtjes worden normaal gesproken gerepareerd door het lichaam. Als dat onvoldoende lukt ontstaat een irritatie van het peesweefsel. Door een disbalans tussen de (over)belasting van de pees en de mate waarin de pees belastbaar is, ontstaat aan de onderzijde van de knieschijf een verminderde peeskwaliteit. De chronische irritatie van deze pees brengt belastingsafhankelijke klachten van pijn en soms zwelling van de pees aan de onderzijde van de knieschijf met zich mee. Naast de frequentie tussen sporten en herstel, zijn ook de stand van het been, de spierlengte, de spierkracht en het schoeisel factoren die invloed hebben op het ontstaan van een jumpers knee.

Symptomen

Een jumpers knee komt vooral voor bij sporters in de leeftijd van 15 tot 35 jaar.

De pijn bevindt zich aan de voorzijde van de knie in de knieschijfpees, net onder de knieschijf. In enkele gevallen is de pijn ook voelbaar aan de bovenkant van de knieschijf. De pijn wordt vaak beschreven als een stekende pijn. 
De volgende klachten zijn vaak aanwezig:
• pijn wanneer iemand drukt op de pees, zogenaamde drukpijn
• zwelling van de kniepees
• stijfheid en/of startpijn
• bij belasting van de knie ontstaat een stekende pijn. Als de spieren eenmaal warm zijn verdwijnt deze pijn en kan na de activiteit of de volgende dag weer toenemen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten en het lichamelijk onderzoek. Klachten worden vaak geprovoceerd bij het strekken van het been tegen weerstand en bij drukken aan de onderkant van de knieschijf.

Behandeling

De behandeling zal niet alleen bestaan uit lokale behandeling van de kniepees maar er wordt ook gekeken naar de algemene statiek/houding en naar de beweeglijkheid van de knie/heup en enkel. Daarnaast wordt de kracht en stabiliteit van de romp en beide benen getraind. Naast spierversterking van de bovenbeenspieren zal de kwaliteit van kniepees verbeterd moeten worden door excentrische training. Het is belangrijk om te weten dat de oefeningen in het begin de herkenbare pijn vaak provoceren. Schrik daar niet van (de pees moet juist belast en geprikkeld worden), maar laat op een schaal van 0-10 een pijnscore van maximaal 4 toe (0=geen pijn, 10= ergste pijn die u zich kan voorstellen).

Neem contact op

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken?

Ook interessant

Revalidatie na coronabesmetting

Pre-operatieve screening

Orthopedische revalidatie

Fysiotherapie aan huis