Liespijn

Liesblessures kunnen vele oorzaken hebben

Liespijn

De lies blessure zegt eigenlijk alleen dat je liespijn hebt. Dat kan door een blessure van de aanvoerende spiergroepen zijn, maar ook door een liesbreuk of door een scheuring van een van de spieren in de liesregio. Meestal gaat het om een chronische blessure aan de binnenkant van je lies, waar de aanvoerende beenspieren zitten. De eigenlijke liesblessure bevindt zich in de spierpeesaanhechting en/ of de spierbuik. Het doet pijn als je begint te sporten, de pijn neemt af na de warming-up en komt weer op na afloop van het sporten. Een liesblessure is vaak een gecompliceerde blessure omdat er in de liesstreek veel spieren/pezen zitten die een rol spelen bij de blessure.

Oorzaken

Liesblessures kunnen vele oorzaken hebben. Vaak betreft het een overbelastingsklacht van de spieren en pezen die aanhechten in de lies, die kan leiden tot een ontstekingsreactie (tendinitis). Maar ook een gehele of gedeeltelijke spierscheur (ruptuur) kan leiden tot klachten in de lies.

Mogelijke plaatsen van liesklachten:

• Adductoren-gerelateerd: bij de spieren die het been naar binnen bewegen (adductoren)
• Iliopsoas-gerelateerd: bij de spieren die de heup buigen (iliopsoas en rectus femoris)
• Lieskanaal-gerelateerd: bij het lieskanaal
• Os pubis-gerelateerd: op het schaambeen

Acute liespijn bij sporters ontstaat veelal bij plotselinge bewegingen, zoals het schoppen van een bal of het veranderen van richting. De lies van het dominante been is meestal aangedaan. De belangrijkste risicofactor voor een acute liesblessure is een vorige liesblessure. Meest aangedane structuren in de acute setting zijn de adductoren (66%), met name de m. adductor longus, gevolgd door de m. iliopsoas (17-25%) en de m. rectus femoris (15-23%).

Een chronische liesblessure ontstaat in de regel door overbelasting. Oorzaken van overbelasting zijn:

• te snel teveel belasten
• eenzijdige bewegingen
• grote en langdurige belastingen
• regelmatig wegglijden bij een zijwaartse beweging
• combinatie van sport en (zwaar) werk

Overbelastingsblessures komen vaak voor bij teamsporten zoals voetbal en hockey, maar ook atletiek (lange afstand lopen, hordenlopen, hoogspringen) en schaatsen zijn takken van sport waar relatief veel liesblessures voorkomen. Liesklachten die het gevolg zijn van overbelasting komen voor in verschillende gradaties:

Graad 1: Pijn treedt op na sportbeoefening, startpijn/ stijfheid ’s ochtends.
Graad 2: Pijn bij warming-up en in verloop van sportbeoefening
Graad 3: Pijn is voortdurend aanwezig tijdens sportbeoefening
Graad 4: De pijn is in het dagelijks leven voortdurend aanwezig.

De belangrijkste risicofactoren die genoemd worden, zijn een beperkte beweeglijkheid en stabiliteit van het heupgewricht en de wervelkolom, en zwakte van de zogenaamde adductoren. Dit zijn de spieren aan de binnenkant van het dijbeen, die de benen naar elkaar toe bewegen. Deze spieren hebben vooral een belangrijke functie bij het afremmen van het zwaaibeen tijdens rennen, sprinten of trappen. Deze spieren hechten aan op het schaambeen, dat zich aan de binnenzijde van de liesstreek bevindt. 

Symptomen

Bij liesklachten voel je pijn aan de binnenzijde van het bovenbeen, in de liesregio. De pijn straalt vaak uit langs de binnenzijde van het bovenbeen. Soms zelfs naar de onderbuik of genitaliën. Als je drukt op de adductoren of hun aanhechting voel je dat de pijn toeneemt. Het naar binnen bewegen van het been verergert ook de pijn, vooral als dit krachtig gebeurt. Er is een verhoogde spierspanning in het bovenbeen. Dit kan een strak en hard gevoel geven. Je kunt last hebben van opstartklachten in de ochtend als teken van overbelasting. De pijn treedt vooral op tegen het einde van een zware belasting en wordt dan steeds erger.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van anamnese en lichamelijk onderzoek. Aanvullend beeldvormend onderzoek wordt gebruikt om een eventuele intra-articulaire oorzaak van de klachten te beoordelen.

Criteria voor diagnosestelling:

• Adductoren-gerelateerd:  Pijn weerstandtest adductoren / lokale drukpijn adductoren
• Iliopsoas-gerelateerd: Lokale drukpijn iliopsoas (in de buikwand of bij de insertie op het trochanter minor), diagnose waarschijnlijker indien: pijn bij heupflexie tegen weerstand en/of pijn bij rektest heupflexoren
• Lieskanaal-gerelateerd: Pijn in de regio lieskanaal, drukpijn in het lieskanaal (geen liesbreuk anders is de diagnose  hernia inguinalis), diagnose waarschijnlijker indien: pijn bij drukverhoging(hoesten, niezen of persen), pijn bij sit-up
• Os pubis-gerelateerd: drukpijn op symfyse en aangrenzend bot, er is geen specifieke provocatietest

Behandeling

Als je liesklachten hebt, is het belangrijk dat je de oorzaak van de klacht kent. Dit is een voorwaarde voor een effectieve behandeling en eventueel specifiek preventieprogramma. Herken je bovenstaande symptomen? Maak dan een afspraak met één van onze fysiotherapeuten.  Als de liesklachten veroorzaakt worden door ‘zwakke schakels’ elders in het lichaam, krijg je ook een individueel oefenprogramma om te voorkomen dat je klachten na behandeling weer terugkeren. De behandeling is primair conservatief met een opbouwend oefenprogramma dat bestaat uit kracht, coördinatie en gedoseerde opbouw van sportbelasting.

Neem contact op

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken?

Ook interessant

Revalidatie na coronabesmetting

Pre-operatieve screening

Orthopedische revalidatie

Fysiotherapie aan huis