Platvoeten

Doorgezakte binnenzijde voet

Platvoeten

Bij een platvoet is de voetboog aan de binnenkant van de voet doorgezakt. Bij ernstige gevallen raakt de voetboog zelfs de vloer aan, er is letterlijk sprake van een platte voet.

Oorzaken

Alle kinderen worden geboren met een platvoet. Een platvoet hoort bij de normale ontwikkeling van de kindervoet. Vanaf de leeftijd van drie jaar beginnen de meeste kinderen een voetboog te ontwikkelen. Een platvoet bij kleine kinderen kan dus meestal helemaal geen kwaad. Het kind heeft er geen last van en met de jaren verdwijnt het vanzelf. In sommige gevallen heeft een kind wel last van de platvoet.

Er zijn twee soorten platvoeten:

De soepele platvoet
De soepele platvoet (spreidvoet) is bij kinderen normaal, het is een normaal verschijnsel bij de ontwikkeling van de voet. Bij een soepele platvoet is er sprake van een platvoet wanneer men op de voet staat. Wanneer men op de tenen gaat staan en de voet uitstrekt is er echter wél een normale voetboog te zien. Bij volwassenen kan een soepele platvoet komen door te korte kuitspieren, te slappe ligamenten of een verkeerde stand van de benen.

De stijve platvoet
Bij een stijve platvoet is er geen normale voetboog zichtbaar ook wanneer men op de tenen gaat staan. Bij lichamelijk onderzoek blijkt bij deze vorm van platvoeten dat er sprake is van stijfheid in de achter- en middenvoet. Stijve platvoeten zijn vaak aangeboren. Deze afwijking wordt vaak al vrij snel na de geboorte vastgesteld. Deze vorm van platvoeten hebben vele mogelijke oorzaken, meestal ontstaan zij door vergroeide botjes in de voet. Ook andere aandoeningen of ziektes kunnen platvoeten veroorzaken;

 reumatoïde artritis
• artrose
• neurologische aandoeningen
• niet goed werkende spieren/pezen van de voet

Symptomen

Soepele platvoeten komen veel voor. Bij kinderen is dit onderdeel van de natuurlijke ontwikkeling van de voet, de platvoeten geven dan meestal geen klachten. Een arts moet worden geraadpleegd als de platvoeten van een kind aanhoudende pijn veroorzaken. Bij volwassenen zijn soepele platvoeten ook vaak pijnloos, maar bij ernstige vormen van platvoeten kan er sprake zijn van voetpijn, kuitpijn of een vermoeid gevoel. Daarnaast kan de gewijzigde stand van de voet een doorgezakte voorvoet veroorzaken. Een doorgezakte voorvoet kan pijnlijk zijn, men spreekt dan van metatarsalgie.

Stijve platvoeten gaan vaak gepaard met pijn die uitstraalt naar de enkel of zelfs naar het been en de knie. 

Diagnose

Bij soepele platvoeten is lichamelijk onderzoek vaak voldoende. Wanneer de fysiotherapeut of orthopedisch chirurg een stijve platvoet heeft geconstateerd wordt er een röntgenfoto gemaakt.

Behandeling

Als uw kind een soepele platvoet heeft, en hij/zij heeft er geen last van, hoeft u er niets aan te doen. Wel kunt u bij het kopen van schoenen rekening houden met de platte voet van uw kind, zodat uw kind geen last krijgt van de platvoet. Platvoeten hoeven niet per se een belemmering te zijn bij sporten. Goed schoeisel en spierversterkende oefeningen kunnen al voldoende zijn om goed te kunnen sporten. Platvoeten kunnen echter wel een groter risico vormen voor het oplopen van blessures.  De structuren aan de binnenzijde t.h.v. de enkel en hogerop bij de knie, heup en onderrug kunnen worden aangedaan. Met name tijdens sporten, waarbij er grote krachten op het lichaam werken, kunnen er klachten ontstaan. Zo kunnen bepaalde structuren overbelast raken. Het is in dit geval dan ook belangrijk om deze voetstand te corrigeren, zodat spieren en pezen minder worden belast. Bovendien is het raadzaam spierversterkende oefeningen te doen.

Alleen wanneer uw kind klachten heeft door de stugge of soepele platvoet is het verstandig hier wat aan te laten doen. Soepele en stugge platvoeten worden verschillend behandeld.

Neem contact op

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken?

Ook interessant

Revalidatie na coronabesmetting

Pre-operatieve screening

Orthopedische revalidatie

Fysiotherapie aan huis