Het cubitaal syndroom

Tintelingen hand vanuit de elleboog

Cubitaal tunnel syndroom

Het cubitaal tunnel syndroom is een aandoening van één van de drie armzenuwen, de nervus ulnaris. Deze zenuw kan op meerdere plaatsen gecomprimeerd (samengedrukt) worden. Één van deze plaatsen is ter hoogte van de cubitale tunnel die zich bevindt in de buurt van de elleboog, vandaar ook de naam cubitaal tunnel syndroom. Daar loopt de nervus ulnaris aan de binnenzijde oppervlakkig en langs een benig uitsteeksel. Daar is de zenuw kwetsbaar voor beschadiging.

Oorzaken

De oorzaak van het cubitaal tunnel syndroom is de beknelling van de zenuw. Vaak raakt deze zenuw zonder aanwijsbare oorzaak bekneld. De nervus ulnaris is bijzonder kwetsbaar voor compressie bij de elleboog omdat deze daar door een nauwe ruimte moet waar weinig zacht weefsel ligt om hem te beschermen.

Mogelijke oorzaken zijn:
• druk op de zenuw door bv. leunen met de elleboog op een tafel
• teveel ruimte, waardoor de zenuw niet op zijn plaats blijft. Na verloop van tijd kan dit heen en weer glijden de zenuw irriteren
• te weinig ruimte
• langdurig gebogen houden of het herhaaldelijk buigen van de elleboog
• een directe slag tegen de binnenkant van de elleboog kan pijn, een gevoel van elektrische schokken en gevoelloosheid in de kleine en ringvinger veroorzaken

Symptomen

De klachten worden veroorzaakt door beknelling of voortdurende irritatie van de zenuw en bestaan uit een pijnlijk tintelend gevoel in het verzorgingsgebied van de zenuw. Het verzorgingsgebied van de nervus ulnaris is de pink en een deel van de ringvinger. Een ieder kent deze ervaring tijdelijk bij het ongelukkig stoten van de elleboog waarbij de zenuw geraakt wordt. Er kan gevoelsvermindering in pink en ringvinger optreden. Als de zenuw erg gecomprimeerd is of lange tijd is samengedrukt, kan krachtverlies in de hand optreden waardoor de hand dunner wordt. Misleidend is daarbij dat de pijnklachten en tintelingen dan vaak afnemen. Zodra dit gebeurt, kan spierverlies niet meer worden teruggedraaid. Om deze reden is het belangrijk om uw arts te raadplegen als de symptomen ernstig zijn of als ze minder ernstig zijn, maar al langer dan 6 weken aanwezig zijn.

Diagnose

Meest typisch is de pijn over de zenuw en het kunnen opwekken van uitstralende pijn naar de vingers bij het tapotteren van de zenuw (Tinel sign). De rektest (het uitrekken van de zenuw door de elleboog en pols zo ver mogelijk te buigen) kan gevoelig zijn.

Behandeling

Behandeling begint met het advies om de zenuw rust te geven door activiteiten te vermijden die klachten veroorzaken. Om de zenuw in de elleboog te kunnen ontlasten zullen patiënten onder andere hun houding moeten veranderen. Ook kunnen aanpassingen voor op het werk noodzakelijk zijn. 

Adviezen:
• vermijd activiteiten waarbij u uw arm gedurende lange tijd gebogen moet houden
• vermijd buigen en (over)strekken van de elleboog
• als u vaak een computer gebruikt, zorg er dan voor dat uw stoel niet te laag staat. Laat uw elleboog niet op de armleuning rusten
• leun niet op uw elleboog en oefen geen druk uit op de binnenkant van uw arm 
• ’s nachts kun je het beste een brace dragen, of eventueel een kussentje gebruiken om de elleboog enigszins gestrekt te houden

Wanneer conservatieve therapie  faalt of wanneer er sprake is van spierzwakte kan een operatie overwogen worden waarbij de zenuw wordt vrij gelegd, dit wordt een ulnaris release genoemd.

Neem contact op

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken?

Ook interessant

Pijnlijke spieren? Dry needling kan helpen.

Fysiotherapie bij een golferselleboog

Fysiotherapie bij knieklachten

Orthopedische revalidatie