Distale radiusfractuur

Polsfractuur

Distale radiusfractuur

De radius is de grootste van de twee botten van de onderarm. Het uiteinde naar de pols wordt het distale uiteinde genoemd. Een fractuur van de distale radius treedt op wanneer deze nabij de pols breekt. Distale radiusfracturen komen zeer vaak voor. In feite is de radius het meest gebroken bot in de arm.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van een distale radiusfractuur is een val op een uitgestrekte arm.Bij osteoporose (een aandoening waarbij botten erg kwetsbaar worden en sneller breken) kan een relatief kleine val resulteren in een gebroken pols. Veel distale radiusfracturen bij mensen ouder dan 60 jaar worden veroorzaakt door een val vanuit een staande positie.Een gebroken pols kan zelfs optreden bij gezonde botten, als de kracht van het trauma ernstig genoeg is. Een auto-ongeluk of een val van een fiets kan bijvoorbeeld genoeg kracht genereren om een pols te breken.

Symptomen

Een gebroken pols veroorzaakt meestal onmiddellijke pijn, gevoeligheid, blauwe plekken en zwelling. In veel gevallen hangt de pols op een vreemde of gebogen manier.

Diagnose

Om een polsfractuur vast te stellen is een x-foto van de pols noodzakelijk.

Behandeling

Polsfracturen kunnen zowel conservatief als operatief behandeld worden. De behandeling van gebroken botten volgt één basisregel: de gebroken stukken moeten terug op hun plaats worden gebracht en voorkomen dat ze verschuiven totdat ze genezen zijn. Er zijn veel behandelingsmogelijkheden voor een distale radiusfractuur. De keuze hangt af van veel factoren, zoals de aard van de fractuur, uw leeftijd en activiteitenniveau en de persoonlijke voorkeuren van de chirurg.

Neem contact op

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken?

Ook interessant

Revalidatie na coronabesmetting

Ouderenzorg

Orthopedische revalidatie

Fysiotherapie aan huis