Ziekte van Osgood-Schlatter

Groeipijn aanhechting kniepees

De ziekte van Osgood-Schlatter

De ziekte van Osgood-Schlatter is een veelvoorkomende oorzaak van kniepijn bij opgroeiende adolescenten. Het is een ontsteking van het gebied net onder de knie waar de pees van de knieschijf (patellapees) zich hecht aan het scheenbeen (tibia). De ziekte van Osgood-Schlatter komt het vaakst voor tijdens groeispurten, wanneer botten, spieren, pezen en andere structuren snel veranderen. Omdat lichamelijke activiteit de botten en spieren extra belast, lopen kinderen die sporten een verhoogd risico op deze aandoening. Maar ook minderactieve adolescenten kunnen dit probleem ervaren.

Oorzaken

De botten van kinderen en adolescenten hebben een speciaal gebied waar het bot groeit, de groeischijf. Een groeischijf is een plek aan het einde van een bot waar nieuw botweefsel gemaakt wordt en botgroei plaatsvindt. Als een kind volgroeid is, verharden de groeischijven tot stevig bot.

Sommige groeischijven dienen als bevestigingsplaatsen voor pezen, de sterke weefsels die spieren met botten verbinden. Op het  scheenbeen bedekt een benige bult genaamd de tuberositas tibiae de groeischijf.  De bovenbeenspieren (quadriceps) hechten zich middels de patellapees aan het onderbeen net onder de knieschijf op de tuberositas tibiaeWanneer een kind actief is, trekken de bovenbeenspieren aan de patellapees, die op zijn beurt aan de tuberositas tibiae trekt. Bij sommige kinderen leidt deze herhaalde tractie op deze knobbel tot een ontsteking van de groeischijf. Jongens hebben vaker last van Osgood-Schlatter dan meisjes, waarschijnlijk door een hogere mate van deelname aan sporten zoals voetbal.

Symptomen

De klacht die kenmerkend is voor Osgood Schlatter wordt beschreven als een (druk)pijnlijke zwelling ter hoogte van de knobbel op het scheenbeen waar de knieschijfpees vasthecht (tuberositas tibiae). Doordat de kniepees steeds trekkracht uitoefent op de groeischijf ontstaat er pijn. Pijn wordt vaak veroorzaakt door rennen, springen en andere sportgerelateerde activiteiten. In sommige gevallen hebben beide knieën symptomen, hoewel de ene knie erger kan zijn dan de andere. Er kan sprake zijn van lokale zwelling op de knobbel onder de knie.

Diagnose

Aan de hand van het klachtenbeeld en het lichamelijk onderzoek kan de diagnose gesteld worden. Aanvullend kan men kiezen om een röntgenfoto of echo te maken van de knie, maar dit is zelden nodig. 

Behandeling

De behandeling van de ziekte van Osgood-Schlatter is gericht op het verminderen van pijn en zwelling. Dit vereist doorgaans het beperken van de trainingsactiviteit totdat uw kind kan sporten zonder ongemak of aanzienlijke pijn achteraf. In sommige gevallen is een aantal maanden rust vereist, gevolgd door een programma voor krachtopbouw. Als uw kind echter niet veel pijn heeft of mank loopt, kan sportbeoefening veilig worden voortgezet.

Rekoefeningen.
Rekoefeningen voor de voor- en achterkant van de dij (quadriceps en hamstrings) kunnen de pijn helpen verlichten en voorkomen dat de ziekte terugkeert. 

Medical taping
Binnen het Medical Taping Concept bestaat een tapetoepassing die bij Osgood Schlatter door de therapeut kan worden aangelegd waardoor pijnverlichting direct merkbaar wordt. Door de knie te tapen is het voor het kind mogelijk om te blijven sporten en fietsen. Medical Taping met CureTape zorgt voor pijnverlichting, vochtafvoer en sneller herstel.

Pijnstilling
Bij voorkeur wordt er geen gebruik gemaakt van een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID) zoals Ibuprofen of diclofenac. Incidenteel kan een paracetamol tegen de pijn worden genomen.

Koelen 
Ijs op het ontstoken gebied kan pijn en zwelling verminderen. Gebruik koude kompressen gedurende 20 minuten per keer, meerdere keren per dag. Breng ijs niet rechtstreeks op de huid aan. 

De meeste symptomen zullen volledig verdwijnen wanneer een kind de groeispurt van de adolescent voltooit, rond de leeftijd van 14 jaar voor meisjes en 16 jaar voor jongens. Om deze reden wordt een operatie zelden aanbevolen. Als de blessure genezen is, en de pees niet meer ontstoken is, kan deze benige zwelling de rest van het leven zichtbaar blijven. Dit kan dan nog wel last geven bij knielen of druk op deze zwelling.

Neem contact op

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken?

Ook interessant

Revalidatie na coronabesmetting

Pre-operatieve screening

Fysiotherapie bij nekhernia

Fysiotherapie bij jumpers knee