Shin splint

Pijn aan scheenbeen 

Shin splint

Shin splints is een verzamelnaam voor allerlei klachten aan het scheenbeen. De term shin splint wordt tegenwoordig vervangen door de term mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS). Het is een pijnklacht aan het onderste, één derde deel van de binnenkant van je scheenbeen, die veel voorkomt bij hardlopers, militairen (lange marsen lopen) en spronggerelateerde sporters. Shin splints aandoeningen kenmerken zich door een irritatie aan de scheenbeenspieren. Ook het scheenbeen zelf kan geirriteerd zijn. Een voorbeeld hiervan is een stressfractuur. Hierbij ontstaan allerlei zeer kleine scheurtjes in het scheenbeen, waardoor het bot broos wordt en sneller overbelast raakt.

bron: sportenbewegingsarts.nl

Oorzaken

Een slechte looptechniek, verkeerd schoeisel, te snelle opbouw in de training of overpronatie(naar binnen kantelen)van de voet; het kunnen allemaal oorzaken van shin splints zijn. Het scheenbeen is een zeer kwetsbaar bot dat maar al te gauw overbelast raakt. Wanneer je je scheenbeen niet voldoende rust geeft, wordt botweefsel sneller afgebroken dan dat er nieuw weefsel gevormd kan worden. Het resultaat hiervan is ontsteking en pijn.

Symptomen

Shin splint is een zeurende pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen, meestal wegtrekkend na de warming up. Na de training keren de klachten weer terug en houden soms aan tot de volgende ochtend. Deze pijn is verder op te wekken door op de achterrand aan de binnenzijde van het scheenbeen te duwen. Deze pijn zit er over minimaal 5 cm.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten en het klinisch onderzoek. Meestal is de diagnose zeer duidelijk door het verhaal en het onderzoek en kan een behandeling worden ingesteld zonder verdere onderzoeken zoals een echografie.

Behandeling

De behandeling dient zich te richten op genezing van het aangedane weefsel, maar minstens zo belangrijk is het aanpakken van de oorzakelijke factoren. De belangrijkste intrinsieke oorzaken bij alle diagnosen zijn een doorgezakt  mediaal voetgewelf en overpronatie tijdens het hardlopen. Deze risicofactoren zijn met inlegzooltjes goed te beïnvloeden. Ook moet met gerichte oefeningen het mediaal voetgewelf versterkt worden. De patiënt moet in elk geval starten met 4 weken rust, bij onvoldoende resultaat kan dit oplopen tot 3 maanden. Dit in combinatie met regelmatig koelen met ijs. Extra aandacht voor schoeisel bij wandelaars en sporters is belangrijk. Verder zijn oefeningen en mobilisaties belangrijk om evt verkortingen en standafwijkingen op te heffen en om een juiste looptechniek te verkrijgen. Ook kan Medical Taping onderdeel zijn van het behandelplan. Tapen verbetert de doorbloeding en zorgt voor pijndemping waardoor functie terug komt en sneller herstel mogelijk is.

Neem contact op

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken?

Ook interessant

Revalidatie na coronabesmetting

Pre-operatieve screening

Orthopedische revalidatie

Fysiotherapie aan huis