Ischias

Zenuwpijn door het been

Ischias

Ischias is een zenuwpijn die begint in de rug en via de bil doorloopt tot in je been. Het is een pijn in de langste zenuw van je lichaam, de grote beenzenuw, die ook wel nervus ischiadicus wordt genoemd. Deze zenuw begint in je ruggenmerg en loopt via de bil langs de achterkant van het been.

n-ischiadicus.jpg

Oorzaken

Er wordt gesproken van ischias wanneer er druk wordt uitgeoefend op een van de zenuwen die van uw rug naar uw benen lopen, de zogenaamde ischias zenuw. Deze druk kan onder andere veroorzaakt worden door een hernia, maar als er één of meerdere gewrichten niet goed functioneren, heeft dat een grote invloed op de omliggende spieren en gewrichten waardoor er veel spierspanning ontstaat met een grote kans op een zenuwirritatie.
In een vroeg stadium is dan ook vaak een slechte stand en beweeglijkheid van de onderrug, bekken of heup aanwezig. Deze stoornissen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door te veel zitten, een misstap, een bekkenscheefstand of verkeerd tillen. Stress, overgewicht en een slechte conditie maken ons nog eens extra vatbaar voor deze klachten. Ook tijdens de zwangerschap komt ischias vaak voor. Indien de oorzaak de tussenwervelschijf is dan wordt ook daadwerkelijk gesproken van een hernia. In alle overige gevallen wordt gesproken van ischias.

Symptomen

Aangezien het een irritatie van een zenuw betreft kan dit dan ook klachten opleveren in het gebied waar die zenuw heen gaat. Doordat deze zenuw zo groot is en een groot gebied ‘aanstuurt’ kunnen de klachten per patiënt enorm variëren. In een vroeg stadium is er vaak slechts een lichte doffe pijn met tintelingen in het been aanwezig. Wordt dit niet adequaat opgelost dan ontstaat er uiteindelijk een heftige zenuwpijn (brandend, scherp, stekend) van de bil naar het been. Soms zijn de klachten alleen in de bil of de kuit aanwezig.

Diagnose

Ischias staat voor pijn in de rug/bil en het been. De oorzaken van deze pijn kunnen zeer divers zijn. De grootste uitdaging  is om ischias van een hernia te kunnen onderscheiden. De klachten lijken immers veel op elkaar. Doordat de klachten erg kunnen lijken op die bij een hernia, worden deze termen regelmatig door elkaar gehaald. Bij een hernia worden de klachten echter veroorzaakt door de druk van een tussenwervelschijf op een zenuwwortel. De behandeling is daarvoor dan ook anders. 

Behandeling

Bij acute ischias houden de klachten vaak maximaal 6 weken aan. Door middel van het natuurlijk herstel gaan deze klachten over het algemeen vanzelf over. Blijven de symptomen echter langer aanhouden? Dan is behandeling door een fysiotherapeut belangrijk om daardoor chronische ischias te voorkomen.

De fysiotherapeut kijkt naar uw persoonlijke situatie en stelt vervolgens een optimaal behandelplan op. Onze behandeling is onder andere gericht op:

• verminderen van pijn
• verminderen van de druk op de ischiaszenuw
• toename van pijnvrije beweeglijkheid
• aanleren van een juiste lichaamshouding
• oefeningen gericht op het vergroten van kracht en stabiliteit

Neem contact op

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken?

Ook interessant

Revalidatie na coronabesmetting

Pre-operatieve screening

Orthopedische revalidatie

Fysiotherapie aan huis