Artrose heup

Weer een actief leven zonder beperkingen

 

Artrose heup

Wanneer er sprake is van artrose in de heup dan is het kraakbeen dat tussen het dijbeen en de kom van het bekken zit versleten of zelfs verdwenen. Kraakbeen in gewrichten zorgt ervoor dat de gewrichten soepel beweegbaar zijn. Bij het ouder worden neemt de kwaliteit van het kraakbeen af, dat is een natuurlijk proces en hoeft geen problemen te veroorzaken. Wanneer de afname in kraakbeen kwaliteit ernstige vormen aanneemt kunnen de gewrichten niet meer soepel langs elkaar heen glijden. Hierdoor kunnen pijn en stijfheid ontstaan. Men spreekt in de volksmond vaak over een ‘versleten heup’ als men over heupartrose spreekt.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van artrose. De belangrijkste oorzaak is ouderdom, doordat men langzaam ouder wordt en het gewricht steeds belast en gebruikt ontstaat er een natuurlijke slijtage. Deze slijtage van de heup kan uiteindelijk klachten geven. Daarnaast kan het hebben van een of meerdere andere chronische aandoeningen het beloop negatief beïnvloeden. Bovendien kunnen overgewicht, erfelijkheid, intensief sporten en het geslacht (artrose komt vaker voor bij vrouwen) het ontstaan van artrose beïnvloeden.

Symptomen

Het klachtenbeeld van ieder persoon met heupartrose is uniek. Toch zijn er verschillende klachten die veelvuldig voorkomen bij een versleten heup. Deze klachten zijn in het begin incidenteel en wisselend en worden naar verloop van tijd constanter en heviger.

Pijn in de lies
Bij heupartrose ontstaan de klachten vaak geleidelijk, maar ze kunnen ook plotseling beginnen. Vaak worden pijnklachten aangegeven in de lies, de bilstreek en eventueel met uitstraling naar het bovenbeen tot aan de knie. Ook kan de pijn soms uw slaap verstoren.
Stijfheid
Naast pijn is stijfheid een frequent gehoorde klacht bij heupartrose. Deze stijfheid is met name aanwezig bij het opstaan uit bed (ochtendstijfheid) of uit een diepe stoel of bank, na lang zitten en bij de auto in- en uitstappen. We spreken dan ook over zogenaamde startklachten. De heup voelt stijf aan en moet vaak ‘even op gang komen’. Deze stijfheid neemt gewoonlijk gedurende de dag door het bewegen af.

Krakend geluid in de heup
De gewrichtsoppervlakken zijn bij artrose niet langer helemaal glad. Door de oneffenheid kan er een krakend geluid in de heup ontstaan tijdens het belasten. Dit geluid wordt door sommigen beschreven als het lopen door verse sneeuw of een grindpad. Ook gezonde gewrichten kunnen soms kraken. Dit geluid betekent dus niet dat u artrose heeft.

Instabiliteitsklachten
Heupartrose kan gepaard gaan met een gevoel van instabiliteit en het door de heup zakken. Dit kan komen doordat er minder receptoren in het gewricht zitten, maar het kan ook komen door pijn of gebrek aan spierkracht. 
Bewegingsbeperking
Als gevolg van heupartrose kan de heup minder beweeglijk worden. Hij kan minder goed buigen waardoor het lopen bemoeilijkt wordt, maar u ook steeds meer hinder ondervindt bij het opstaan uit een diepe stoel of de auto en bij het hurken. Wanneer heupartrose langer bestaat, kan dit leiden tot verkortingen van het kapsel en de omliggende spieren. Dit proces van verstijving van het gewricht is het natuurlijke proces bij forse kraakbeenschade en kan tientallen jaren in beslag nemen. Afhankelijk van de persoonlijke oorzaken en eventuele interventies, gaat dit proces bij de een sneller dan bij de ander.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de klachten en het lichamelijk onderzoek. Mogelijke verdere onderzoeken zijn:

• Het maken van een röntgenfoto. Dit biedt geen garanties voor de diagnose. Pas als het kraakbeen tot op het bot is versleten, is de slijtage op een röntgenfoto te zien.
• Een prik in het heupgewricht met een pijnstiller, dit noemen we marcaïnisatie. Hiervoor wordt vaak gekozen als er zowel artrose van de heup als van de rug is en er onderscheid gemaakt moet worden welke klachten van de artrose van de heup komen.

Behandeling

Aanpassing van je leefstijl is één van de belangrijkste dingen die je zelf kunt doen. Als je artrose hebt in je heup, knie, enkel en/of voet en je hebt ook overgewicht, dan is een van de eerste adviezen om af te vallen. Als je minder weegt, komt er minder gewicht op je aangedane gewrichten en dat vermindert vaak je pijnklachten. Waarschijnlijk heb je het meest baat bij afvallen in een vroege fase van artrose.

Voelen je gewrichten stijf aan? Doet het ook pijn wanneer je wilt bewegen? Je zult denken dat het beter is om iedere lichamelijke activiteit te vermijden en daarmee pijn te verminderen. Maar het omgekeerde is waar! Wist je dat wanneer je artrose aan knie of heup hebt, het extra belangrijk is dat je blijft bewegen?

Het is aangetoond dat lichaamsbeweging helpt bij het verminderen van de pijn en het functieverlies door artrose. Ook hier geldt dat je waarschijnlijk het beste al in een vroege fase van de artrose kunt beginnen met bewegen. Sedentair gedrag (te veel zitten) kan de artroseklachten doen verergeren en het risico vergroten op het krijgen van andere (leefstijlgerelateerde) aandoeningen zoals diabetes mellitus type 2 (DMII) en hart- en vaatziekten.

Artrose beweegprogramma

Heb je artrose in heup of knie en wil je dolgraag actiever in het leven staan? Dan hebben wij voor jou een verantwoord en effectief beweegprogramma op maat. We beloven je minder last van pijn en stijfheid, meer bewegingsvrijheid en zin om te bewegen. Zo scheppen we samen de juiste voorwaarden voor een actief leven.

In 12 weken werk je individueel of in groepsverband aan versterking van je spieren, verbetering van conditie en meer stabiliteit bij bewegen. Je wordt begeleid door een gespecialiseerde fysiotherapeut en jouw persoonlijke doelen staan daarbij centraal. Naast de wekelijkse groepsles krijg je ook een (online) oefenprogramma voor thuis. Na afloop ontvang je een beweegadvies van je fysiotherapeut en ben je klaar om op je eigen niveau zelfstandig, gemotiveerd en met plezier dagelijks te bewegen.

Stap 1 – Eerste gesprek en testen

• Intake
• Fysiotherapeutisch onderzoek
• Opstellen persoonlijke doelen en beweegprogramma (wat wil je bereiken)

Stap 2 – Beweegprogramma

• Informatie en voorlichting over bewegen en gezondheid bij artrose
• Beweegprogramma 12 weken 1x per week training in groepsverband onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut
• Dagelijks (online) oefenprogramma voor thuis
• Tussenevaluatie 6 weken
• Eindevaluatie

Stap 3 – Dagelijkse bewegen

• De fysiotherapeut adviseert je welke vormen van bewegen het beste bij je passen. Samen stellen we een verantwoord en effectief beweegplan op zodat je ook op de lange termijn actief in het leven blijft staan.

Kosten
100% vergoeding vanuit de basisverzekering

Neem contact op

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken?

Ook interessant

Revalidatie na coronabesmetting

Sportfysiotherapie

Orthopedische revalidatie

Klachten door thuiswerken?