Artrose programma: bewezen effectief

Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben artrose.Het artrose programma vertraagt het slijtageproces en vermindert pijnklachten. Bij een tijdige start van de behandeling kan een gewrichtsvervangende operatie voorkomen worden.

Wat is artrose?

Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat. Het wordt dunner, zachter en brokkelig. Als het kraakbeen volledig verdwijnt, schuiven de botten direct over elkaar. Het bot onder het kraakbeen wordt dikker en breder. Aan de randen van het gewricht vormen zich benige uitgroeisels: osteofyten. Deze osteofyten beperken soms de beweeglijkheid van je gewricht. In veel gewrichten met artrose is er ook een lichte ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht. Dit kan leiden tot pijn en lichte zwelling of warmte van het gewricht. De ernst van de ontsteking wisselt.

Dit proces kan in alle gewrichten optreden. Maar er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt zoals de nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en grote teen.

Artrose beweegprogramma

Heb je artrose in heup of knie en wil je dolgraag actiever in het leven staan? Dan hebben wij voor jou een verantwoord en effectief beweegprogramma op maat. We beloven je minder last van pijn en stijfheid, meer bewegingsvrijheid en zin om te bewegen. Zo scheppen we samen de juiste voorwaarden voor een actief leven.

In 12 weken werk je individueel of in groepsverband aan versterking van je spieren, verbetering van conditie en meer stabiliteit bij bewegen. Je wordt begeleid door een gespecialiseerde fysiotherapeut en jouw persoonlijke doelen staan daarbij centraal. Naast de wekelijkse groepsles krijg je ook een (online) oefenprogramma voor thuis. Na afloop ontvang je een beweegadvies van je fysiotherapeut en ben je klaar om op je eigen niveau zelfstandig, gemotiveerd en met plezier dagelijks te bewegen.

Stap 1 – Eerste gesprek en testen

• Intake
• Fysiotherapeutisch onderzoek
• Opstellen persoonlijke doelen en beweegprogramma (wat wil je bereiken)

Stap 2 – Beweegprogramma

• Informatie en voorlichting over bewegen en gezondheid bij artrose
• Beweegprogramma 12 weken 1x per week training in groepsverband onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut
• Dagelijks (online) oefenprogramma voor thuis
• Tussenevaluatie 6 weken
• Eindevaluatie

Stap 3 – Dagelijkse bewegen

• De fysiotherapeut adviseert je welke vormen van bewegen het beste bij je passen. Samen stellen we een verantwoord en effectief beweegplan op zodat je ook op de lange termijn actief in het leven blijft staan.

Kosten
100% vergoeding vanuit de basisverzekering. In het basispakket zorgverzekering zijn vanaf 2019 12 artrose behandelingen aan heup of knie opgenomen. Hierbij wordt wel het eigen risico aangesproken. 

Neem contact op

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken?

Ook interessant

Revalidatie na coronabesmetting

Pre-operatieve screening

Orthopedische revalidatie

Fysiotherapie aan huis