Golferselleboog

Pijn aan binnenzijde elleboog 

Golferselleboog

Een golferselleboog, golfarm of golfersarm is een ontsteking of irritatie ter hoogte van de aanhechting van de pezen aan de binnenkant van de elleboog. De medische benaming voor een golferselleboog is epicondylitis medialis.

Oorzaken

De aandoening dankt zijn naam aan het feit dat ze vaak voorkomt bij golfers. Mediale epicondylitis kan echter ook ontstaan door andere sporten of werkzaamheden. Bij een golferselleboog zijn de buigspieren van de pols en vingers overbelast, waardoor een irritatie bij de aanhechting van de spieren aan de binnenzijde van de elleboog ontstaat.”Risico”-activiteiten zijn handelingen waarbij er steeds dezelfde beweging wordt gemaakt of waarbij deze spieren erg belast worden. Tennissen, poetsen, schilderen, ramen wassen, schroeven indraaien zijn enkele van de vele activiteiten die aanleiding kunnen geven tot een irritatie.

Symptomen

Patiënten ervaren meestal pijn aan de binnenkant van de elleboog. Daarnaast treden soms symptomen op als een tintelend gevoel in de pink en de ringvinger. De klachten treden vooral op wanneer de buigspieren van de pols en de hand worden aangespannen. Een golferselleboog is een vervelende aandoening. Hoewel de aandoening vaak vanzelf verdwijnt, kunnen patiënten lange tijd pijn hebben. De pijn kan soms wel anderhalf jaar aanhouden.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten en het klinisch onderzoek.

Klachten:
• pijn over binnenzijde van de arm
 pijn bij palpatie over de binnenste elleboogknobbel

Lichamelijk onderzoek:
•  pijn bij flexie van de pols tegen weerstand 
•  pijn bij draaien van de pols tegen weerstand met de elleboog gebogen 
•  rekken flexoren is gevoelig

Behandeling

Behandeling begint altijd met rust en het beperken van uitlokkende fysieke activiteiten. Fysiotherapie verminderd de pijn door te focussen op behoud van de beweeglijkheid en excentrische oefentherapie.  Lokaal kan d.m.v. diepe massage en dwarse fricties de doorbloeding verbeterd worden. Daarnaast is het van belang ook schouderstabiliteit mee te nemen in het oefenprogramma.  Het gebruik van een bandje / brace om de elleboog die druk op de geïrriteerde plek uitoefent is bekend bij de golferselleboog. Een dergelijke brace kan door de druk weg te nemen het geïrriteerde gebied ontlasten. Voltaren emugel kan lokaal de pijn verminderen. Injecties met corticosteroïden worden afgeraden omdat het op de lange termijn meer klachten geeft.  

Neem contact op

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken?

Ook interessant

Pijnlijke spieren? Dry needling kan helpen.

Pre-operatieve screening

Orthopedische revalidatie

McKenzie therapie effectief bij nekpijn en rugpijn