Subacromiaal pijnsyndroom

Schouderklachten

Subacromiaal pijnsyndroom

Het subacromiaal pijnsyndroom (SAPS) is bij volwassenen één van de meest voorkomende oorzaken van pijn in de schouder. Bij meer dan de helft van de patiënten met schouderpijn die een zorgverlener in de eerstelijn bezoekt, is er sprake van een Subacromiaal Pijn Syndroom (SAPS). Hierbij ligt de bron van de pijn meestal in een pees, kapsel of slijmbeurs in de ruimte tussen schouderdak en schouderkop (subacromiale ruimte genaamd). Vooral bij het heffen van de arm is de pijn voelbaar. Bij beginnende klachten is sprake van pijn die komt en gaat. In het begin voelt u de pijn pas na afloop van fysieke activiteit, later ook vaker tijdens activiteit en vervolgens zelfs een continue pijn die ook ’s nachts aanhoudt.

Oorzaken

Soms heeft iemand schouderpijn zonder dat er een duidelijke oorzaak is aan te wijzen. Maar meestal ligt onder de klachten een uitgebreider schouderprobleem.

De meest voorkomende oorzaken zijn:

• slijmbeurs- of peesontsteking
• verkalking in een of meer pezen
• scheurtjes in een pees door veroudering
• een in aanleg afwijkende vorm van het schouderdak
• irritatie van de pees of slijmbeurs door een verkeerde lichaamshouding of door overbelasting
• een stijve wervelkolom
• niet goed samenwerkende spieren
• een val of ongeval

Symptomen

Patiënten die lijden aan SAPS ervaren schouderklachten. De pijn wordt gevoeld aan de voorzijde van de schouder en zijkant bovenarm. Vaak treden de klachten op bij het heffen van de arm boven de 90 graden naar voren of naar de zijkant. Maar ook iets uit de broekzak pakken of het aantrekken van een jas kan pijnlijk zijn. Soms vinden mensen het liggen op de aangedane schouder niet prettig en kan zelfs het slapen minder makkelijk gaan door de pijnklachten.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten en het lichamelijk onderzoek. Het stellen van een juiste diagnose vraagt meer dan gemiddelde kennis over de schouder. Hierbij is het belangrijk dat de onderliggende oorzaak van de schouderklachten wordt achterhaald. Dankzij onze uitgebreide expertise op het gebied van schouders, weten wij de exacte oorzaak vaak snel te achterhalen, zodat de juiste behandeling ingezet kan worden.

Behandeling

De behandeling zal vaak bestaan uit het aanleren van de juiste stand van uw schouder, nadat verkorte structuren op lengte zijn gebracht. Hierna zal de fysiotherapeut u leren hoe de schouder / arm op de juiste manier te gebruiken door actieve oefentherapie. Hierna kan functioneel en / of sport-specifiek worden getraind, afhankelijk van het doel van de behandeling.

Neem contact op

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken?

Ook interessant

Fysiotherapie bij schouderklachten

Fysiotherapie bij longklachten

Seniorenfit

Sportfysiotherapie