Ziekte van De Quervain

Peesklachten duim

Ziekte van De Quervain

Morbus De Quervain is een peesontsteking aan de strekzijde van de duim. U kunt uitstralende pijn ervaren richting de duim en richting de elleboog. De meeste pijn wordt doorgaans ervaren tijdens het spreiden en maximaal buigen van de duim. Vaak is er zwelling ter hoogte van de peesschede bij de duimbasis aan de zijkant van de pols.

Oorzaken

Geïrriteerde pezen in de pols door overbelasting is de hoofdoorzaak van de ziekte van De Quervain. Wanneer men iets vasthoudt, grijpt, klemt, knijpt of wringt, glijden twee pezen in de pols en de onderste duim door een kleine tunnel die hen verbindt met de basis van de duim. Door het steeds maar weer herhalen van een bepaalde beweging kan de omhulling (tunnel) rond de twee pezen gaan irriteren, waardoor verdikking en zwelling hun beweging beperkt. De aandoening wordt vaak gezien bij jonge moeders, waarbij het verzorgen van de baby’s soms abnormale posities van de pols vereist en tijdens de zwangerschap wanneer er meer lichaamsvocht wordt vastgehouden.  Ook zien we het frequenter voorkomen bij patiënten met diabetes en rheumatoïde artritis.

Symptomen

Bij de ziekte van De Quervain zal het waarschijnlijk pijn doen wanneer u de pols draait, iets vasthoudt of een vuist maakt. 

Symptomen van de ziekte van De Quervain zijn:

• pijn in de basis van de duim
• zwelling in de basis van de duim
• moeite om de duim en pols te bewegen wanneer u knijpt of iets vastpakt

Diagnose

Vaak wordt de diagnose gesteld met de proef van Finkelstein. Bij deze proef maakt de patiënt een vuist door de vingers over de duim te sluiten. Vervolgens wordt de pols gebogen naar de pinkzijde toe. Bij patiënten met het syndroom van De Quervain is deze beweging zeer pijnlijk.

Behandeling

Als u last hebt van beginnende polsklachten duimzijde, dan is het van belang om de behandeling zo snel mogelijk te starten voor een snel herstel en om te voorkomen dat de pijn verergert, uitbreidt of chronisch wordt. De meeste personen met het De Quervain syndroom kunnen bovendien goed behandeld worden met fysiotherapie.

Het is belangrijk om uw pols rust te geven en activiteiten die pijn veroorzaken drie tot vier weken te vermijden. Door middel van voldoende pauzes bij herhaalde handelingen die de pezen van de duim zwaar belasten kan de ontsteking van de peesschede herstellen. De fysiotherapeut kan daarnaast uw Quervain tapen of u een ziekte van ‘De Quervain brace’ of een ‘Quervain spalk’ adviseren. De fysiotherapeut kan u ook houdings- en tiladviezen geven en bekijken hoe u bijvoorbeeld uw werkplek kunt aanpassen.

Ontstekingsremmende medicatie helpt tegen de pijn en de zwelling van het geïrriteerde slijmvlies van de peesschede. Het kan bovendien het helingsproces bevorderen. Indien dit niet afdoende is en de ontsteking onvoldoende geneest kan daarnaast een injectie met hydrocortison worden gegeven. Dit medicijn wordt dan in of rond de peesschede gespoten.

Na de periode van rust zal met fysiotherapeutische revalidatie vervolgens de belastbaarheid van uw pols worden vergroot door uw spieren te versterken. De fysio zal u hiervoor specifieke oefeningen geven, zodat uw pols stabieler en sterker wordt.

Neem contact op

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken?

Ook interessant

Fysiotherapie bij jumpers knee

Revalidatie na coronabesmetting

Fysiotherapie bij fietsershand

Fysiotherapie bij nekhernia