Cuffletsel

Gescheurde schouderspier

Cuffletsel

De schouder bestaat uit de kop van de bovenarm (humerus) en een kom (glenoïd) die in het schouderblad ligt. Rondom het schoudergewricht liggen verschillende spieren die op de schouderkop vasthechten door middel van pezen en ervoor zorgen dat de schouder kan bewegen en ook stabiel in de kom blijft. Dit zijn de supraspinatus, infraspinatus, teres minor en de subscapularis. Deze spieren vormen samen de rotator cuff.

Oorzaken

In sommige gevallen kan één of meerdere van die spierpezen scheuren. Meestal betreft het de m.supraspinatus.  De oorzaak voor zo’n scheur kan een val op de schouder of arm zijn. Bij een schouderluxatie kan echter soms ook een peesscheur van de rotator cuff optreden. Daarnaast kunnen door ouderdom de pezen ook gemakkelijker scheuren na een kleine val of verkeerde beweging. 

Symptomen

De klachten bestaan uit pijn gedurende de nacht, pijn tijdens het heffen van de arm met uitstraling naar de nek, bovenarm of de hand en spierzwakte. Bovenhands werken verergeren de klachten vaak. Welke bewegingen beperkt worden hangt af van welke spierpees aangedaan is. 

Diagnose

Aan de hand van lichamelijk onderzoek, een echo en/of een MRI-scan kan de diagnose gesteld worden.

Behandeling

In sommige gevallen kunnen de klachten van pijn en spierzwakte met bewegingsbeperking verholpen worden middels fysiotherapie in combinatie met pijnstilling. In sommige gevallen is er een operatie noodzakelijk om de spierpees te herstellen, de zogenaamde cuff repair. Hoe groter de scheur en hoe slechter de conditie van de pees des te moeilijker is het gat in de pees te dichten. Indien dit niet geheel lukt is het mogelijk de pees deels terug te zetten (partiële herstel) of kan een andere pees worden verplaatst om genoeg overkapping van het gat te krijgen. Als de scheur te groot is lukt het soms niet de rotator cuff te herstellen. Bovendien kan bij een slechte kwaliteit van het peesweefsel de pees gemakkelijk opnieuw scheuren. Indien dit van te voren wordt vermoedt dan zal de operatie niet worden ondernomen.

Nabehandeling
Bij een geslaagde operatie aan de gescheurde rotator cuff pees duurt het totale herstel doorgaans vier tot zes maanden. Met name gedurende de eerste zes weken is het belangrijk om de pees rust te gunnen om te herstellen. Daarom zal de eerst zes weken een sling de schouder moeten ondersteunen. De eerste weken zal samen met de fysiotherapeut de eerste schuif- en slingeroefeningen worden gedaan. Pas na zes weken zullen de oefeningen worden uitgebouwd.

Neem contact op

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken?

Ook interessant

Revalidatie na coronabesmetting

Fysiotherapie bij een golferselleboog

Orthopedische revalidatie

Hulp bij hoofdpijn