Frozen shoulder

Verminderde beweeglijkheid van de schouder

Frozen shoulder

Een frozen shoulder wordt veroorzaakt door een ontsteking aan het gewrichtskapsel dat uw schouder verbindt met uw bovenarm. Door de ontsteking ontstaan er verklevingen en verdikkingen. Uw schouder gaat pijn doen, wordt stijf en u kunt uw schouder moeilijker bewegen. Waardoor het kapsel ontstoken raakt is niet bekend. Het komt vaker voor bij mensen met diabetes en het kan ook ontstaan na een ongeluk of een val.

Oorzaken

De oorzaak van een frozen shoulder is nog niet echt bekend. Een frozen shoulder kan ontstaan door:

• langdurige (gedwongen) rust van de schouder
• een ongeval of operatie aan de schouder
• overbelasting
• aandoeningen en ziekten (zoals suikerziekte, schildklieraandoeningen, hart- en longziekten, een beroerte, ziekte van Parkinson enz.)

Symptomen

De klachten ontstaan geleidelijk en doorlopen drie fasen:

• de bevriezende fase (2 – 9 maanden).  In deze fase heeft men last van pijn en toenemende stijfheid in de schouder. Ook slaapt men vaak slecht door pijn bij het liggen op de schouder.
• de bevroren fase (4 -12 maanden). Pijn is alleen nog aanwezig bij eigenstandige bewegingen: Heffen en naar buiten draaien van de arm. Maar de stijfheid blijft aanwezig.
• ontdooiende fase (12 -24 maanden). De pijn neemt langzaam af en de bewegingsvrijheid komt weer terug.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten en het klinisch onderzoek. 

Behandeling

De kans op herstel van een frozen shoulder is goed! De mobiliteit (beweeglijkheid) van de schouder is vaak het grootste probleem. De specifieke behandelmethode verschilt per persoon en is afhankelijk in welke fase je zit en wordt vastgesteld na een intake. De behandeling is gericht op het optimaliseren van de mobiliteit van de schouder, waarna de spierkracht en coördinatie worden verbeterd om het schoudergewricht optimaal te laten bewegen.

 

Neem contact op

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken?

Ook interessant

Revalidatie na coronabesmetting

Pijnlijke spieren? Dry needling kan helpen.

McKenzie therapie effectief bij nekpijn en rugpijn