Tenniselleboog

Pijn buitenzijde elleboog

Tenniselleboog

Een tenniselleboog of tennisarm is de meest voorkomende aandoening van de elleboog. Een tenniselleboog is een ontsteking of irritatie ter hoogte van de aanhechting van de pezen van de pols- en vingerstrekkers aan de buitenkant van de elleboog. De kwaliteit van de pees gaat hierdoor achteruit. De medische benaming voor een tenniselleboog is epicondylitis lateralis. De aandoening dankt haar naam omdat deze veel voorkomt bij tennissers. Gek genoeg wordt slecht 5% van alle tennisellebogen veroorzaakt door tennis. Het is wel zo dat circa 50% van alle tennissers eens in hun tenniscarriere te maken krijgen met een tenniselleboog. 

bron: sportenbewegingsarts.nl

Oorzaken

Oorzaken voor het krijgen van een tenniselleboog kunnen gebruikelijke én ongebruikelijke activiteiten zijn. Het gaat hierbij om herhaalde bewegingen die onder niet optimale omstandigheden worden uitgevoerd of zeer vaak terugkomen.  Dit gebeurt bijvoorbeeld als je iets vastpakt, een schroevendraaier gebruikt of een computermuis veelvuldig gebruikt. Vaak komt het voor bij mensen die hun normale activiteiten (blijven) doen, maar waarbij hun lichaam er minder goed tegen bestand is. De belasting en de belastbaarheid van deze mensen is uit balans.

Symptomen

Een veelgehoorde klacht is een pijnlijke plek op en rond het bot aan de buitenzijde van de elleboog. De pijn kan uitstralen in de onderarmspieren en neemt toe bij bovenhands tillen van (zware) voorwerpen, knijpen (zoals bij iemand een hand geven) en bij strekken van de pols terwijl de elleboog recht is. Het vasthouden van voorwerpen zoals een kopje of een pen kan moeilijk zijn. Ook kan het soms lastig en pijnlijk zijn om uw arm volledig te strekken en zijn er klachten tijdens het gebruik van een computermuis. Meestal ontstaat een tenniselleboog aan de ‘dominante arm’ (de arm waarmee u schrijft). Een tennisarm is meestal niet sport-gerelateerd.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten en het lichamelijk onderzoek. Een epicondylitis lateralis test biedt voldoende informatie om de diagnose te kunnen stellen. Bij deze test wordt de patiënt verzocht de elleboog te strekken. Vervolgens moet de patiënt de middelvinger strekken, terwijl hier weerstand tegen geboden wordt. Wanneer er sprake is van een tenniselleboog dan ervaart de patiënt pijn aan de buitenkant van de elleboog.

Behandeling

De behandeling zal in eerste instantie bestaan uit het achterhalen van de oorzaak van de klachten en verminderen c.q. staken van de uitlokkende activiteiten. Er wordt gekeken naar uw houding en evt. beperkingen/blokkades van de nek en arm worden behandeld. Lokale behandeling zal bestaan uit dwarse fricties i.c.m. rekoefeningen. Oefentherapie zal ondermeer bestaan uit het excentrisch trainen van de pees. Naast een therapeutische behandeling zoals massage en oefentherapie, kan CureTape ingezet worden tegen pijndemping en om sneller herstel te bevorderen.

Neem contact op

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken?

Ook interessant

Revalidatie na coronabesmetting

Pijnlijke spieren? Dry needling kan helpen.

McKenzie therapie effectief bij nekpijn en rugpijn