Manuele therapie
het Mulligan Concept
Manuele therapie
Manuele therapie volgens het Mulligan Concept is een snelle en effectieve manier van mobiliseren om de patiënt weer pijnvrij te laten bewegen. Het doel van deze mobilisatietechniek is om de gewrichten, spieren en banden in hun natuurlijk stand te brengen. Zodat u uw lichaam gebruikt zoals het eigenlijk bedoeld is en u niet langer beperkt wordt door pijnlijke bewegingsbeperkingen.
Wanneer biedt het Mulligan Concept uitkomst?
Het MULLIGAN™ Concept is in brede zin geschikt voor klachten aan het bewegingsapparaat. Daarbij kunt u denken aan klachten aan de knie, enkel, heup, schouder, rug, arm, pols en hand waarbij er meestal op röntgenfoto’s of scans weinig is te zien. Bij het bewegen ervaart men echter wel degelijk pijn. Indien een gewricht niet goed spoort of afgesteld is, is er met de Mulligan methode veel en snel resultaat te behalen.
Klachten met goede resultaten dmv Mulligan therapie:
• nekklachten
• hoofdpijn
• lage rugklachten
• tennis- en golferselleboog
• knieklachten
• schouderklachten
• enkelklachten
Herkent u de bovengenoemde klachten? Dan kunnen we met behulp van het MULLIGAN™ Concept uitkomst bieden.
Mulligan therapie valt gewoon onder reguliere fysiotherapie. U bent dus verzekerd wanneer fysiotherapie in uw aanvullende pakket is opgenomen.
Het Mulligan Concept
Het ontstaan van het MULLIGAN™ Concept in de jaren ‘90 lijkt een logische stap in de ontwikkeling van de behandeling van klachten aan het bewegingsapparaat. Gedurende de afgelopen decennia zijn er diverse trends geweest in de wereld van de fysio-en manuele therapie. Sommigen predikten vooral passieve technieken, anderen legden meer verantwoordelijkheid bij de patiënt en stimuleerden het revalidatieproces via een meer actieve benaderingswijze. Brian Mulligan, de grondlegger van dit concept, heeft op een systematische manier deze twee methoden als eerste met elkaar gecombineerd.
Door meer “open minded” om te gaan met bestaande principes heeft hij zowel voor de armen en benen als de wervelkolom een nieuw onderzoeks- en behandelsysteem ontwikkeld. De behandelmethode gaat ervan uit dat er door bv. een val, verstuiking of breuk een zgn. sporingsprobleem kan ontstaan in een gewricht. Zo’n sporingsprobleem kun je vergelijken met een niet soepel lopende lade in een kast. Het spoor terugvinden is hier vaak een kwestie van een minieme aanpassing van de positie van de lade, waarna het openen en sluiten weer soepel kan plaatsvinden. Door in een menselijk gewricht deze gecorrigeerde beweging pijnvrij in te slijpen, wordt het normale patroon hersteld.