Artrose knie

Weer een actief leven zonder beperkingen

Artrose knie

Artrose is een vorm van reuma waarbij het hele gewricht betrokken is. Het kraakbeen in het gewricht gaat in kwaliteit achteruit. Bij artrose, dus aantasting van de kraakbeenlaag, komt het onderliggende bot gedeeltelijk bloot te liggen en kan het kraakbeen zelfs helemaal verdwijnen. Hierdoor kunnen de botten over elkaar schuren en dat veroorzaakt veel pijn. Het bot wordt breder aan de randen en het gewricht wordt dikker. Ook is er vaak een lichte ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht. Daarnaast komt het regelmatig voor dat spieren rondom het gewricht verzwakken en doen pezen om het gewricht pijn.

Artrose is een vorm van reuma waarbij het hele gewricht betrokken is. Het kraakbeen in het gewricht gaat in kwaliteit achteruit. Bij artrose, dus aantasting van de kraakbeenlaag, komt het onderliggende bot gedeeltelijk bloot te liggen en kan het kraakbeen zelfs helemaal verdwijnen.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van knieartrose, maar artrose is meestal het gevolg van het natuurlijke verouderingsproces bij de mens (slijtage van de knie, zogenaamde knieslijtage). Men spreekt in de volksmond daarom vaak van een ‘versleten knie’. Maar ook overbelasting of herhaalde blessures door bijvoorbeeld werk of sport kunnen oorzaken zijn. Daarnaast kan erfelijkheid of overgewicht een rol spelen. Artrose van de knie is één van de meest voorkomende oorzaken voor invaliditeit onder ouderen. 

Wat vergroot de kans op artrose van de knie?

•  Chronische belasting, zoals zwaar lichamelijk werk of intensief sporten.
•  Overgewicht speelt een belangrijke rol bij artrose van de knie omdat deze extra zwaar belast wordt.
•  In beschadigde gewrichten, bijvoorbeeld door ongelukken of sportblessures, kan eerder artrose ontstaan.
•  De snelheid waarmee artrose zich ontwikkelt is tot op zekere hoogte erfelijk. Uiteindelijk krijgt bijna iedereen tijdens het ouder worden te maken met artrose.
•  Bij artrose speelt ook een lichte ontstekingsreactie van het lichaam een rol. Deze ontstekingsreactie versnelt de afbraak van gewrichtskraakbeen.

Symptomen

Pijn is voor de meeste mensen het belangrijkste symptoom van knieartrose. Deze pijn treedt aanvankelijk op bij het starten van bewegen en bij langdurig belasten; de pijn neemt vaak toe naarmate de dag vordert. In latere fasen is er ook pijn in rust en nachtelijke pijn. 

Naast pijn die artrose in de knie veroorzaakt zijn er een aantal andere symptomen mogelijk:

Stijve knie
Stijfheid bij artrose is meestal startstijfheid, die na enkele minuten verdwenen is. De beweeglijkheid van de knie zal 

Zwelling
Aan de gewrichtsranden kunnen benige zwellingen (osteofyten) worden gepalpeerd, die gevoelig zijn bij druk. Soms treedt er in de knie een ontstekingsreactie op die tot pijn, zwelling en temperatuurverhoging in het gewricht kan leiden.

Crepitaties
Door het ruwe gewrichtsoppervlak en de benige zwellingen aan de gewrichtsranden kan een schurend en knarsend geluid worden gehoord en gevoeld.

Standverandering
Een ander kenmerk van artrose is het ontstaan van bewegingsbeperkingen van het gewricht. Daarnaast kunnen door toenemende destructie van de gewrichtsstructuren standsveranderingen ontstaan die kunnen leiden tot klachten van instabiliteit. 

De ernst en het beloop van de klachten van artrose variëren erg van persoon tot persoon, en perioden van meer en minder klachten wisselen elkaar af gedurende de tijd. 

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de klachten en het lichamelijk onderzoek. Het maken van een röntgenfoto is niet noodzakelijk om de diagnose te stellen. Röntgenfoto’s maken niet alles duidelijk . Op de foto kunnen afwijkingen te zien zijn, terwijl je toch weinig klachten hebt of omgekeerd: de foto ziet er goed uit, terwijl je veel pijn hebt. 

Behandeling

Aanpassing van je leefstijl is één van de belangrijkste dingen die je zelf kunt doen. Als je artrose hebt in je heup, knie, enkel en/of voet en je hebt ook overgewicht, dan is een van de eerste adviezen om af te vallen. Als je minder weegt, komt er minder gewicht op je aangedane gewrichten en dat vermindert vaak je pijnklachten. Waarschijnlijk heb je het meest baat bij afvallen in een vroege fase van artrose.

Voelen je gewrichten stijf aan? Doet het ook pijn wanneer je wilt bewegen? Je zult denken dat het beter is om iedere lichamelijke activiteit te vermijden en daarmee pijn te verminderen. Maar het omgekeerde is waar! Wist je dat wanneer je artrose aan knie of heup hebt, het extra belangrijk is dat je blijft bewegen?

Het is aangetoond dat lichaamsbeweging helpt bij het verminderen van de pijn en het functieverlies door artrose. Ook hier geldt dat je waarschijnlijk het beste al in een vroege fase van de artrose kunt beginnen met bewegen. Sedentair gedrag (te veel zitten) kan de artroseklachten doen verergeren en het risico vergroten op het krijgen van andere (leefstijlgerelateerde) aandoeningen zoals diabetes mellitus type 2 (DMII) en hart- en vaatziekten.

Artrose beweegprogramma

Heb je artrose in heup of knie en wil je dolgraag actiever in het leven staan? Dan hebben wij voor jou een verantwoord en effectief beweegprogramma op maat. We beloven je minder last van pijn en stijfheid, meer bewegingsvrijheid en zin om te bewegen. Zo scheppen we samen de juiste voorwaarden voor een actief leven.

In 12 weken werk je individueel of in groepsverband aan versterking van je spieren, verbetering van conditie en meer stabiliteit bij bewegen. Je wordt begeleid door een gespecialiseerde fysiotherapeut en jouw persoonlijke doelen staan daarbij centraal. Naast de wekelijkse groepsles krijg je ook een (online) oefenprogramma voor thuis. Na afloop ontvang je een beweegadvies van je fysiotherapeut en ben je klaar om op je eigen niveau zelfstandig, gemotiveerd en met plezier dagelijks te bewegen.

Stap 1 – Eerste gesprek en testen

• Intake
• Fysiotherapeutisch onderzoek
• Opstellen persoonlijke doelen en beweegprogramma (wat wil je bereiken)

Stap 2 – Beweegprogramma

• Informatie en voorlichting over bewegen en gezondheid bij artrose
• Beweegprogramma 12 weken 1x per week training in groepsverband onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut
• Dagelijks (online) oefenprogramma voor thuis
• Tussenevaluatie 6 weken
• Eindevaluatie

Stap 3 – Dagelijkse bewegen

• De fysiotherapeut adviseert je welke vormen van bewegen het beste bij je passen. Samen stellen we een verantwoord en effectief beweegplan op zodat je ook op de lange termijn actief in het leven blijft staan.

Kosten
100% vergoeding vanuit de basisverzekering

Neem contact op

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken?

Ook interessant

Revalidatie na coronabesmetting

Pre-operatieve screening

Orthopedische revalidatie

Fysiotherapie aan huis